Muszbek Mihály értékelt az andorrai vereség után.

FradiMob - 2017. június 13. kedd, 16:46

NINCS VALÓS EREDMÉNY, DE VAN RÓZSASZÍN SZEMÜVEG, HAMIS LÁTÁS....
Muszbek Mihály értékelt:

"Andorra -Magyarország 1:0

Rossz volt nézni, átélni ezt a szörnyű vereséget. Talán soha nem kapott még ki magyar válogatott több mint 100 éves történelme alatt, nálánál 155 FIFA hellyel hátrébb rangsorolt csapattól.
A vereség váratlan volt, de nem előzmény nélküli.
Nézzünk néhány okot, amely e csúfsághoz vezetett :

1. TÚL SOK A KÖZPÉNZ, NINCS EREDMÉNY KÉNYSZER ÉS SZÁMONKÉRÉS.
A 2. Orbán kormány az utóbbi 6 évben, labdarúgás sportfejlesztésébe - értelmesen el nem költhetően - közel 276 Md közpénzt öntött. Tette ezt megfogalmazott követelmény rendszer, ellenőrzés és számonkérés nélkül, erősen politikai csomagolásban. A hazai labdarúgók ma - a bérük forrását tekintve - "közfoglalkoztatottak ".

2. ALKALMATLAN SZÖVETSÉGI ÉS KLUBVEZETÉS
Az MLSZ elnökségének és apparátusának személyi összetétele alkalmatlan sportági vezetésre, mert hiányzik az élenjáró sportszakmai, sportgazdasági és sportmarketing tudás a tagokból. A legnagyobb hiba, hogy nincs ellenvélemény a politikailag átszőtt domináns véleménnyel szemben. Külföldről importált múlt és eredmény nélküli "sámánok" uralják a válogatott és néhány, a klub edzői, sportigazgatói helyét, a sportvezetőink hajbókolása mellett. Ebbe még az is belefér, hogy egy vereség után a szövetségi kapitány nem megy be a megbeszélt interjúra, mert neki idő kell. Mindezt a munkáltatója szó nélkül tűri.

3. A NEMZETKÖZI TENDENCIÁK HELYETT, KONZEKVENSEN SAJÁT HIBÁS UTAT KÖVETÜNK.
Az óriási állami pénzforrás teljesen kiszorította a piaci folyamatokat a hazai profi labdarúgásból, míg 2009-ben az NBI-es labdarúgó liga csapatok bevételének 76%-a volt piaci, addig 2016 -ban megfordult az arány, ma a "bevétel " több, mint 3/4-e állami forrás. A sportági vezetők szakértelme nem a piaci bevételek megszerzésére, hanem a közpénz elköltésére korlátozódik, és ez igaz az állami hivatalnokokra is, üljenek az EMMI-ben vagy az MTVA-ban.

4. TÉVES ÚTON A JELENLEGI AKADÉMIAI RENDSZER ÉS STADIONFEJLESZTÉS
Jó, hogy van állami forrás új stadionokra és utánpótlás akadémiákra, a baj a mértékkel van. Az új stadionokban minden 3-4. széken ül szurkoló és nincs jövőkép sem, hogy ki fogja a jelenbeli több, mint 120 MD Ft, a program végén közel 355 MD Ft összegű stadion vagyont a jövőben fenntartani és karbantartani. Rossz és drága utánpótlás képzési utat választottunk. A 27 db hazai akadémia minden növendéke a képzés 4-5 éve alatt közel 10 millió Ft -ba kerül. Az évente "elballagó" több, mint 500 akadémistából 3-5% lesz NBI -es, és jó ha évente 1-2 diák lesz külföldön is jegyzett labdarúgó.

5. NINCS VALÓS EREDMÉNY, DE VAN RÓZSASZÍN SZEMÜVEG, HAMIS LÁTÁS.
A mai labdarúgók közel 1/3-a a TAO generáció, 2/3-a az akadémiai rendszer szülötte. Eredmény klubcsapat szinten semmi, válogatott szinten majdnem semmi.
A politikai vezetés, és nyomában a sportági vezetés, erősen túlértékelte a minden előzmény és alap nélküli 2016-os EB szereplést. Hamis reményt keltettek a jövőbeni fejlődést illetően.
A magyar labdarúgásban nincs eredmény, nincs fejlődés a hivatalos propaganda vélemény ellenére. Az elmúlt 6 évben a magyar klubcsapatok 18-szor próbálkoztak a BL és EL csoportkörén túljutni, 2x sikerült, a legjobb klubcsapatunk sincs a világ 220 csapata között, U 19 hazai utánpótlás klubbajnok még soha nem jutott túl a BL selejtezőkön sem. A felnőtt válogatott visszasüllyedt a 2000-es szintre, az utánpótlás válogatottak eredményei sem biztatóak, inkább csak 1-2 külföldön játszó tizenévesben látható a remény.

6. A LEGNAGYOBB BAJ az őszinte szó hiánya és a valós tendenciákkal való szembenézés. Le kell venni a rózsaszín szemüveget, mert rossz a dioptria és hamis a látás."

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva