Az FTC közleménye: náci karlendítés.

m.k. - 2015. augusztus 14. péntek, 15:22

Folytatódik a véget nem érő történet...


fradi.hu:

Az FTC joggal állította, hogy a ”szívtől az égig” karmozdulatot az UEFA náci karlendítésnek minősíti. Az UEFA korábbi határozatában emiatt is büntette zárt kapus mérkőzés lejátszására és 50.000 eurós pénzbírságra az FTC-t. (Fradimob: ez melyik mérkőzés is pontosan?)

Egy ultra hírportál 2015. augusztus 13-án „Nem náci karlendítés a szívtől az égig”címmel cikket jelentetett meg, amelyben több valótlan állítás is szerepel. Az ügyben az FTC sajtó-helyreigazítási kérelemmel élt a honlapnál, ám a helyreigazító közlemény eddig nem jelent meg az adott felületen.

Ez itt is olvasható: C-közép írása.

A weboldal cikke szerint „előkerült egy 2014. szeptember 4-i dokumentum az UEFA oldaláról, amely megállapítja, hogy nem náci karlendítés a szívtől az égig.

Az állítással szemben a valóság az, hogy a 2014. szeptember 4-i határozatban nem azt állapította meg az UEFA, hogy „a szívtől az égig” karmozdulat ne lenne náci karlendítés, hanem azt, hogy nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték, hogy a szurkolók pontosan milyen kézmozdulatot végeztek. A határozat korábbi részéből az is kiderül, hogy a kézmozdulatról nem készült fénykép vagy videofelvétel.

Ezen határozaton kívül az FTC később, egy másik ügyben is kapott UEFA-határozatot, amelyben egyértelmű volt az UEFA állásfoglalása a kézmozdulatról.

Az UEFA másodfokon a Rijeka-FTC mérkőzésen történt náci karlendítés és két felirat miatt az FTC-t egy nemzetközi kupamérkőzés zárt kapuk mögött történő lejátszására és 50 ezer euro pénzbüntetésre ítélte. Ez a határozat - 27287 számú másodfokú határozat, 2015. március 17. – kimondja, hogy ellentétben a máltai üggyel: fotók és videó is rendelkezésre állt a kérdéses kézmozdulatról, amely alapján azt az UEFA náci üdvözlésnek (szövegszerűen: „Nazi salute”) minősítette. Az elmarasztaló határozat megállapította ezért a tényállásért is a fegyelmi szabályzat megsértését, és összességében a fenti büntetést szabta ki.

Ellentétben tehát az ultra híroldalon megjelent állításokkal, az FTC „nem riogat” az UEFA-val, nem „kamuzik”, hanem a rijekai mérkőzés fegyelmi ügyének tapasztalatai alapján próbálja meg a klubot a további büntetésektől, zárt kapus mérkőzésektől, kizárástól stb. megóvni.

Minden olyan honlap, amely azt írja, hogy az említett kézmozdulat az UEFA szerint nem minősül náci karlendítésnek, valótlanságot állít.

Az FTC tehát korábban, a Zeljeznicar elleni Európa Liga-mérkőzés előtt jogosan jelezte, hogy a „szívtől az égig” koreográfia csak két kézzel végezhető. Ekkor a klub arra is kérte drukkereit, kerüljenek minden olyan kézmozdulatot, melyet az UEFA náci karlendítésként értelmezhet. Később szurkolói kódexében is igyekezett megfelelő útmutatásokat adni, mi etikus és mi etikátlan, mit szükséges szankcionálni és mit nem.

Az FTC első magyar futballklubként állt a kirekesztés elleni harc mellé, amikor 2012 szeptemberében elkészítette kampányának első videóját.

Kezdeményezésünket a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díjjal tüntette ki 2013 márciusában, amelyet az FTC elnöke, Kubatov Gábor, valamint labdarúgó-csapatunk korábbi játékosa, Somalia közösen vett át 2013 áprilisában.

Egyesületünk ezt nem tekintette végállomásnak, és 2013 tavaszán bemutatta újabb videóját, amellyel szintén a megkülönböztetés elleni harcot népszerűsítette. A Ferencvárosi Torna Club 2014-ben is fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy miként a sportban, úgy az életben is mindenki egyenlő. Ezért korábbi legendás játékosa, Lipcsei Péter és Dragóner Attila, a mostani csapat vezetőedzője, Thomas Doll, valamint két labdarúgó kiválóságunk, Gyömbér Gábor és Somalia újabb videóban állt ki 2014 júliusában az egyenlőség mellett, mondott nemet a rasszizmusra, együtt hirdetve, hogy csak a Fradi számít.

2014 októberében klubunk is csatlakozott a FARE (Football Against Racism in Europe) által életre hívott Football People elnevezésű kampányhetekhez. Labdarúgóink közül Gera Zoltán, Roland Lamah, Busai Attila és Predrag Bosnjak beszélt arról, hogy kirekesztő megnyilvánulásoknak nincs helye a futballpályán (link).

Ezt a sort folytatta nemrégiben elkészült videónk, valamint a hozzá kapcsolódó kampány, amelyet magyar sportcsatornákon, az FTC kommunikációs felületein, valamint offline médiafelületeken mutatunk meg, hirdetve ország és világ előtt, hogy a Ferencvárosi Torna Clubra mindig lehet számítani a rasszizmus elleni küzdelemben. Ezt az elkötelezettséget a kampány mellett azzal is igyekszünk erősíteni, hogy játékosaink a mérkőzések előtt az MLSZ közvetítésével az UEFA-tól kapott csapatkapitányi karszalag felvételével valamennyien demonstrálják, nemet mondunk a rasszizmusra!

Ahogyan eddig, úgy az FTC a jövőben is élen áll majd a rasszizmus elleni harcban.

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva