Interjú a szekus őrjöngés szemtanújával, Magyar Zoltánnal.

Watchdog - 2015. augusztus 12. szerda, 16:28

Egy Győr, egy Fehérvár és egy Ferencváros szurkoló...


Egy olvasónk segítségével sikerült utolérnünk Magyar Zoltán országgyűlési képviselőt, aki a helyszínen szurkolta végig a Videoton-Ferencváros labdarúgó mérkőzést. Azonban a beléptetés során szemtanúja volt a biztonsági szolgálat érthetetlen fellépésének, mikor két – az előzetes hírek szerint a társaságában érkező személyt – a szekusok meglöktek, leköptek, megütöttek, illetve életveszélyesen megfenyegettek. Erről is kérdeztük a politikust.

Képviselő úr! Ha jól tudjuk, egy Ferencváros és egy Videoton szurkoló társaságában érkezett a mérkőzésre. Azt viszont nem tudjuk, hogy Ön melyik csapatnak szurkol. Milyen szurkoló?

Leginkább a magyar válogatott meccseit látogatom, sok túrán vettem részt, Amszterdamtól-Kisinyovig, Bukaresttől–Tiranáig. Klubok közül tizenévesen az Üllői útra jártam, később az egyetem alatt Mosonmagyaróvár csapatának meccseit látogattam, sőt barátaimmal alapítottuk az MTE történetének első, szervezett szurkolói csoportját. Munkám kevés szabadidőt hagy, az elmúlt években (a szurkolói kártya bevezetéséig) Győrben látogattam mérkőzéseket.

Győr…Őszintén, mit keresett a Videoton-Ferencváros mérkőzésen? Szavazatszerzés, népszerűség-hajhászás?

Részben kikapcsolódni mentem. Szeretem a magyar labdarúgást, amit sajnos Győrben sikerült tönkretenni. A listavezető és a bajnok találkozása jó mérkőzést ígért.

Részben. Másrészről megmutatni a szurkolóknak, hogy itt vagyok, veletek vagyok, azaz szavazatszerzés és népszerűség-hajhászás?

Másrészről egy Ferencváros szurkoló ismerősöm kitartó hívásának tettem eleget, aki szerint egyeseknek érdekükben áll botrányt csinálni. Úgy fogalmazott, hogy a Ferencváros szurkolók komoly rendzavarástól tartanak felbérelt emberek részéről. Szavazatszerzésről már csak azért sem beszélhetünk, mert a lelátón csak néhány ismerősöm tudta, hogy mivel is foglalkozom a hétköznapokban. Úgy voltam vele, hogy bármi is történik, azt mindenképpen hasznosítani tudom, ha másként nem, hát akkor az Országház falai között, hiszen így hitelesen bírálhatom a jelenlegi irányt…

Kijött a mérkőzésre. Mit tapasztalt?

Sajnos a beléptetésnél történtek miatt nem sikerült eljutnom a lelátóig, így a mérkőzést nem láttam, a benti közös szurkolásról is már csak az internetes beszámolókból értesültem. Egyébként a két csapat szurkolótábora együtt ment a stadionhoz. Beszélgettek, énekeltek. Nagyon jó hangulat volt, egészen a beléptetésig.

Ott mi történt?

Nem engedték be azokat az embereket, akik Budapesten születtek. Egyébként már ez a gyakorlat, önmagában sem lehet jogszerű.

és akik ittasan, magukból kivetkőzve mocskolódtak, fenyegetőztek?

Nem, egyetlen részeg embert sem láttam. A születési hely alapján történő diszkrimináció egészen abszurd helyzeteket szült, ráadásul a mérkőzés kezdete előtt közvetlenül még több százan voltunk a kerítésnek préselődve és beengedésre várva. Hozzá kell tennem, hogy természetesen érvényes jeggyel rendelkező emberekről beszélek.

Aztán a beléptetésüknél történt egy incidens. Pontosan mi történt?

Ami már megjelent itt a FradiMob oldalon is. Lökés, köpés, ütés, életveszélyes fenyegetések. Részletesen most a nyomozás érdekeire való tekintettel nem mondanék semmit. Bízom benne, hogy a Rendőrség komolyan veszi az ügyet, az elkövetők pedig a bíróság elé kerülnek, és példás büntetést kapnak.

Önt érte sérelem? Megpróbált a történtek során közbeavatkozni? Hivatalos személyként erre talán lett volna lehetősége.

Engem nem ért sérelem. Ingben voltam, klubszínek nélkül, engem talán ezért kíméltek meg. Azonban közvetlenül mellettem történt az az eset, amiből a feljelentés is született. Lehetőség a közbeavatkozásra nem volt, természetesen tanúnak jelentkeztem. Félelmetes volt az egész szituáció, a hírhedt dunaszerdahelyi vagy az első bukaresti meccs óta nem tapasztaltam ilyen hozzáállást azok részéről, akiknek elvileg a biztonságért kellene felelnie. Természetesen itt sem lehet általánosítani, de akik így viselkednek, azoknak nincs helye egy rendezvényt biztosító cégnél.

Hogyan tovább? Bele kell az ilyen esetekbe törődni?

Semmi esetre sem. A konkrét ügyben tájékoztatás kéréssel fordultam dr. Varga Péter r. dandártábornok úrhoz, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez. Ezen kívül írásbeli kérdéssel fordulok Pintér Sándor belügyminiszterhez. A történtek ugyanis több más megoldásra váró problémát felvetnek. Meggyőződésem szerint a három érintett biztonsági őr valamiféle tudatmódosító szer hatása alatt állhatott, épeszű ember ugyanis ennyire nem tud pillanatok alatt és ok nélkül kivetkőzni magából. Tervezem, hogy a tapasztalataimat megosztom a házigazda klubbal és a Magyar Labdarúgó Szövetséggel is. Átfogó és világos törvényi szabályozásra van szükség a sportesemények biztosításával kapcsolatban.

Köszönjük az interjút, no meg azt is, hogy ráirányítja a figyelmet ezekre a dolgokra!

Igazán nincs mit, a munkámat végzem.


Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva