Exkluzív interjú Sziva Balázzsal

FradiMob - 2013. június 13. csütörtök, 09:49

A nemzeti rock fenegyereke, a Romantikus Erőszak frontembere válaszolt kérdéseinkre. – a deres.tv interjúja Sziva Balázzsal.


- A nemzeti rockot kedvelő hazafiaknak talán már nem is volt meglepetés, hogy egy új formációt hoztál létre egy akusztikus együttes formájában. Miért volt erre szükség, és mit vársz majd ettől?

Az egész úgy kezdődött, hogy az utóbbi néhány évben egyre több olyan megkeresés érkezett hozzánk, hogy vállaljunk akusztikus fellépéseket. Ezeknek néhány különleges alkalommal eleget is tettünk például a Vármegyések gyermektáboraiban, vagy az azóta sajnos már megszűnt Klub64-ben. Arra, hogy nevében is elkülönítsük az akusztikus műsort azért volt szükség, mert ha egy koncertplakáton a Romantikus Erőszak feliratot látja valaki, alapvetően és elsősorban egy hangos nemzeti rock banda jut az eszébe az elmúlt közel két évtizedes ismertségünknek köszönhetően és ez így is van jól! Többször előfordult, viszont hogy a szervezők nem egészen egyértelműen tüntették fel, hogy akusztikus lesz egy koncert, így a közönség felé félreértés adódott ebből és ezt a jövőben el akarjuk kerülni. Az Árpád Hős Magzatjai név egyébként azért elég egyértelmű utalás a fő bandánkra, hiszen 2009 tavaszán ezzel a címmel jelent meg az egyik RomEr lemez. Az akusztikus műsor egyébként egyfajta áttekintés lesz az eddigi pályám dalaiból, ezért néhány olyan Hungarica dal is benne lesz, amelyeknek én írtam a zenéjét, vagy a szövegét. Egyébként,  még jó formán össze sem állt a csapat, de máris több meghívásunk van. Augusztus például a Délvidéken, Aracson, az Árpád-kori pusztatemplom romjainál adunk egy különleges akusztikus estet.

 - Két éve léptek színre a Szent Suhancok, amellyel már második feldolgozás albumotok kiadására készültök, nemrégiben egy klippet is forgattatok. Azonban nem hallani, hogy fellépések is lennének. Ennek van valami különösebb oka?

A Szent Suhancok valóban nem egy sűrűn koncertező együttesem. A banda még 2011-ben úgy indult, hogy egy feldolgozásokat tartalmazó lemezzel szerettem volna tisztelegni a ’80-as, ’90-es évek fordulójának magyar Oi/huligán rock alapvetései előtt, mert a korabeli, legtöbbször nagyon rossz minőségű felvételek ma már igen nehezen hozzáférhetőek és az eredeti verziókat elkészített együttesek többsége sem létezik már hosszú évek, akár évtizedek óta. A Romantikus Erőszak korábbi lemezein is rendre szerepelt egy-egy átirat olyan kultikus magyar bőrfejű kedvenceimtől (Ballagó Idő, Független Adó, Skanzelizé), amelyek tizenévesen nagy hatással voltak rám. A Független Adóval még közös lemezt is kiadtunk 2007-ben Szövetség címmel.  A Szent Suhancok második albuma idén július 1-jén jön majd ki többek között M.A. Skins, 88-as Csoport, Akcióegység,  Csibészek és Üldözési Mánia dalokkal. Ami már biztos, hogy csinálunk majd egy lemezbemutatót október 22-én a Club202-ben (volt-Wigwam)!

- Hogy a sor teljes legyen, a harmadik, de a legalapvetőbb zenekarod, a Romantikus Erőszak felől is érdeklődünk. Jövőre lesztek 20 évesek, és a munkásságodat ismerve nem hinnénk, hogy egy egyszerű bulival készültök. Lehet-e valamit tudni a tervekről?

Idén ősszel egy nagyszabású koncert sorozaton veszünk részt, amely olyan városokat érint majd, mint Győr, Miskolc, Debrecen, Veszprém, Szombathely, Nagykanizsa, Nyíregyháza és további helyszínek is szervezés alatt vannak még. Decemberben „Jubileum” címmel jön majd ki egy egységes hangzású átfogó válogatás CD a RomEr pályafutásának legjobb dalaival, az „Árpádsáv és rock’n’roll” című 40 oldalas, színes fotókönyvvel kiegészítve, amelyben az együttest 2007 óta fotózó Földeák Szonja felvételei szerepelnek majd. Jövő március 8-án pedig egy különleges jubileumi koncertre készülünk Budapesten, a banda két évtizedes pályafutásának során először, a Petőfi Csarnokban!  Részleteket még korai volna erről a buliról elárulni. Minden kiderül majd idejében!

- 20 év hosszú idő, de ti nem, hogy lankadnátok az idő múlásával, hanem egyre inkább felfelé ível a zenekar elismertsége. Hogyan értékeled ezt a két évtizednyi időszakot? Esetleg lesz még 20 év?

Rengeteg dolog történt velünk és körülöttünk. Sokszor falakba ütköztünk, betiltottak (koncerteket), kitiltottak (minket), akadályoztak ahol tudtak, de rengeteg szeretetet és erőt is kaptunk az egész Kárpát-medencéből. Még húsz év? Annak idején sem láttuk előre a jövőt. Ameddig lesz mondanivalónk folytatni fogjuk!

- Amellett, hogy különböző formációkban láthatunk a színpadon, a zenei munkásságod ennyiben nem merül ki. Létrehoztad ugyanis aTűzhalom Kiadót, amiről viszont eddig keveset hallani. Mi lesz ennek a kiadónak a szerepe?

Manapság mindenki a lemezkiadás haláláról beszél, de én szeretem a kihívásokat. Idén év elején hoztam létre ezt a kiadót, amely a nevét arról a középkori székely hadi szokásról kapta, mely szerint ha a szükség úgy kívánta, hogy a nép rögtön fegyvert fogjon, a közismert tűzhalom nevű helyeken meggyújtott máglyákkal adtak jelt az általános felkelésre, s aki erre meg nem jelent, fővesztés volt a büntetése. 2003 őszén  Hadak Útja néven már alapítottam egy kis lemezkiadót, amely kezdetben a Romantikus Erőszak CD-it jelentette meg a Rockworld Bt.-vel karöltve. A Hadak Útja négy évre rá, 2007 végétől Magyarország legnagyobb független rock/metal kiadója, a Hammer Music Productions részlege lett és a továbbiakban elsősorban a RomEr és a Hungarica lemezeit hozta ki, de Hadak Útja címke alatt jöttek ki az Oi-KOR „Te akartad” és „Csak az Oi-KOR”, a Sziva Balázs és a Szent Suhancok 1., a Cool Head Klan „Istergam” és a Stratégia „Vérzik e föld” című albumai is. Bár a mai napig van beleszólásom a Hadak Útja kiadási terveibe, de tavaly úgy döntöttem, hogy ugyan velük együttműködésben, de Tűzhalom néven egy vadonatúj kiadót hozok létre, ahol minden döntés az enyém és amelynek elsődleges céljául azt tűztem ki, hogy segítse a magyar színtéren azokat a feltörekvő Skinhead/Nemzeti rock/Huligán rock bandáit, amelyekért személy szerint én lelkesedni tudok! A Szebb Napokkal már beszélgettem is egy új anyag kiadásáról.

- Sajnos nem látni a zenei színtéren 1-2 kivételtől eltekintve olyan feltörekvő fiatal bandákat, akik esetleg majd a ti, és a többi nagy zenekar mögé felsorakozhat majd, esetleg átvehetik a stafétát. Mi lehet a jövője a nemzeti rocknak?

A 2000-es évek második felében számtalan csapat alakult és született néhány jó dal is, de én úgy látom, hogy kevés olyan banda van, akik a színpadon is kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani és be tudják indítani a közönséget, ami a rockzenében, mint élő zenei műfajban az egyik legfontosabb dolog.

- Talán hozzászokhattál te is, hogy az ellenséges médiumok bizonyos időszakokban a nemzeti rock zenekarok mocskolódásával töltik szabadidejüket. Az utóbbi hónapokban azonban te is, és a Romantikus Erőszak is össztűz alá került, mint neonáci zenekar. Negatív reklám is reklám, vagy hogyan tekintesz ezekre az aljas cikkekre?

Számomra inkább az volna sértő, ha demokratának, liberálisnak vagy komcsinak neveznének.

- A 2000-es évek végén tömegek voltak az utcán, a nemzeti zenekarok koncertjein, és egyre másra alakultak is a hazafias bandák. Most azonban úgy tűnik, hogy nagyon visszaesett a nemzeti oldal egészének a tevékenysége. Hogyan látod ezt a helyzetet, és szerinted hogyan lehetne ebből a hullámvölgyből kimászni?

Sokan csalódtak, hiszen a 2006-os események elindítottak egy folyamatot, de nem hoztak tényleges változást. A politika végül cserben hagyta a lázadókat, a bűnösök és árulók pedig ma is élik világukat. Közben rengeteg életerős magyar fiatal, aki akár ott volt a barikádokon, most külföldön kénytelen keresni a boldogulást. Például ezért is fogyatkozunk. A másik, hogy a hazafias mozgalmon belül túl sok a különböző szervezet és kisebb csoportosulás. Mondhatnám úgy is, kis túlzással: mindenki vezér akar lenni, honvéd meg senki.  Ezen változtatni kellene, hogy lelépjünk a pusztulásba nyílegyenesen vezető útról.

- Jövőre ismét választások lesznek hazánkban. A mi szerkesztőségünk maximálisan elítéli ezt a demokratikus rendszert, de mégis foglalkozni kell vele. Te hogyan látod ezt, illetve vársz e valamit a 2014-es évtől? Akár politikai téren, akár utcai megmozdulások terén.

Ami a politikai berendezkedést illeti, mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem vezet sehova, de éppen az agyament jellegéből fakadóan, jelenleg csak arra látok esélyt, hogy ahogy a mondás tartja, többet ésszel, mint erővel: belülről forgassuk fel azt. Ehhez viszont nem politikus, hanem ahogy már mondtam, honvéd mentalitású emberekre van szükség. Ami az utcát illeti ott is összefogás kellene. Miért van szükség például csak a fővárosban 3-4 Trianon megemlékezésre egy napon? Miért nincs csak egy?

- Köztudott rólad, hogy szeretsz meccsekre járni, vagy legalábbis szerettél. Mit szólsz az MLSZ rohamléptékű szurkolóellenes megnyilvánulásairól? Sorra tűnnek el a csoportok a lelátókról a kamerarendszer, és szurkolói kártya miatt. Lehet még valaha kimagasló szurkolói élet Magyarországon?

Ebben a pillanatban úgy látom, hogy a kilencvenes évek aranykora belátható időn belül nem fog visszatérni. Mások a körülmények is. A hazai futballszurkolói csoportok szervezett és összetartó főként nemzeti érzelmű fiatalokból állnak, akik nem rejtik véka alá a világról alkotott véleményüket, sokszor bírálva a hatalmon lévőket. Nagyon kevés ilyen ifjúsági tömörülés van a mai modern korban, amikor a fiatalok a számítógép előtt töltik a fél életüket. A rendszer – 2006 óta még inkább – veszélyes ellenségnek tartja őket és igyekszik is korlátozni a tevékenységüket, a közvélemény előtt bűnözőként beállítva őket. Nekik sokkal biztonságosabb színházat csinálni a tömegek játékából, ahol nem szurkolók, hanem csupán agymosott nézők, vagy inkább fogyasztók tapsikolnak a tribünön. Ezeknek tök mindegy, hogy milyen színű mezben, milyen bőrszínű játékosok futnak ki a pályára a csapatukban. Én azok közé tartozom, akik nemet mondanak erre a modern focira és úgy látom, egyre többen vagyunk ezzel így.

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva