A múlt kötelez-1956-ban visszavettük a klubunkat

FradiMob - 2014. október 22. szerda, 08:23

Tűzoltó, irigykedve gyerekként nézte a vagányokat, ahogy ugrálnak le a Ferencváros felől érkező nyitott villamosról. Lerítt róluk, hogy változást akarnak, a klubunkat vissza! Izzott a parázs 1950 óta, Rákosiék elvették nevünket, színünket, mindenünket. Az arcba hulló haj, a svájci sapka, szürke lódenkabát, vastagtalpú munkásbakancs egyenruha volt a zöld-fehér szívűek táborában. Szinte mindenki családja ismerte Recsket, az Andrássy út 60-at, hiszen az ÁVH vigyázó szemeit a lelátón tartotta. Sokszor tudta a karhatalom, ki az, aki annak ellenére, hogy piros-fehér az erőltetett szín, testére a ruhája alatt a zöld-fehéret csavarta. Egyenruhás százak, beépítettek lesték a lelátón, mikor kerül elő a „nyilas” EEE motívum, kinek a száját hagyja el először a hajrá FRADI!
A pártállam félt a szenvedélytől és a fanatizmustól. Ezért utálta és minden eszközzel üldözte a munkásfiatalokat, a „huligánokat”.
Nem 2014-et írtunk, 1956-ot, jöttek a IX. kerületi „huligánok”, akik izgatottan a lengyelországi eseményeket tárgyalták, mindenkinek a családja otthon Londont és a Szabad Európát hallgatta. Október 21-én taknyos, nyálkás őszi nap volt, az újságárus rikkancsok érdekes híreket kiáltoztak, Zepiék azt beszélték, nem tudják, mi van Nyergessel, a munkahelyéről a ferencvárosi cérnagyárból vitték el a hét elején. Több mint 60ezer néző a Csepel ellen a Népstadionban, még több fakabát a megszokottnál. Faragóék szólnak a B-középből, hogy holnap Zepiék mindenképpen menjenek be az egyetemre, mert gyűlés lesz.
Elégedetlenül távozik a tömeg, nagy a hiányérzet, nem nyert a Kinizsi, 1-1 a végeredmény.
Aztán jön a forró hangulatú október 22., majd október 23-án kitör a forradalom és szabadságharc. A „huligánok” az első sorban mindenhol, ahol a történelem íródott. Lángba borul Budapest, függetlenségünkért harcolunk.
A futballbajnokság félbeszakadt. A forradalom alatt visszavettük a nevünket, színünket, címerünket és a zászlónkat. Budapest utcáin ezrek harcoltak a szabadságért, a Ferencvárosiak és a lelátó népe ontotta a vérét.
A FRADI 1956 november 1-én, egy csütörtöki napon veszi vissza eredeti nevét, felejti el örökre az ÉDOSZ, Bp. Kinizsi elnevezéseket és a piros-fehér színt.
1956. december 17-én Újvidéken hivatalosan is a Ferencváros nevet használjuk újra 1950 után.
Úgy veszítettünk 56-ban, hogy győztünk!
A legdrágább véres győzelmünk volt.

A múlt kötelez, ezt ne feledje senki 2014. október 26-án!

Kovács Géza
2014. október 22.

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva