Minden hétvégén háború. Sziva Balázs előszava

m.k. - 2015. március 11. szerda, 09:14

Nemsokára egy újabb huligánkönyv amiből megismerhetsz minket...


Minden hétvége háború.

Pár napon belül jelenik meg Barsi Kitti grafikájával, Sziva Balázs előszavával Kovács Géza (Kucu)- „Minden hétvége háború” című új könyve.

Sziva Balázs előszava:

Ahogy a modern kori futballhuliganizmus, úgy a skinhead szubkultúra is a ködös Albion munkásnegyedeiben, a nagyvárosok szürke tanácsi lakótelepein ütötte fel bőrfejét az 1960-as évek második felében és vált kultusszá a nyolcvanas évekre a fél világon. A vasfüggönyön innen, a Vörös Hadsereg által megszállt Magyarországon a több mint három évtizede megjelenő első skinheadekre a kezdetektől az antikommunizmus, az idegenellenesség, a cigánygyűlölet és a revizionizmus volt jellemző. Ezt a komcsi hatalom persze egyáltalán nem nézte jó szemmel. Léptek is. 1983 végén jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az első magát nyíltan skinheadnek nevező hazai zenekar, a Mos-Oi három tagját. Az ezt követő öt évben ugyan látszólag hagyták szerveződni a honi bőrfejű mozgalmat, de végig szigorú megfigyelés alatt tartották.

Az első szervezett utcai skinhead megmozdulásra 1988. március idusán került sor, ezen mintegy 30 bőrfejű vett részt. A Deák tértől mentek a Március 15. térre, a Petőfi szoborhoz, gépfegyveres rendőrök kíséretében. 1988. április 27-én, a Magyarország - Anglia barátságos meccsen pedig mintegy 40 kopasz jött össze. Három nappal korábban azonban történt valami, ami a skinhead mozgalomra irányította az egész ország figyelmét.

Azon a vasárnapi napon egy csepeli koncertről hazafelé tartó kopasz társaság a Kőbánya-Kispest metróvégállomáson összevert egy csapat fekete kubai vendégmunkást. A balhé miatt hamarosan 15 skinhead ellen emeltek vádat. Az eset nagy nyilvánosságot kapott. Számos össze-vissza hazudozó és pontatlan cikk jelent meg az eseményekről a sajtóban, a televízióban pedig a Kék Fény című rendőrségi műsor foglalkozott a témával. 1989-ben, Bőrfejűek címmel még egy könyv is napvilágot látott. A kommunista rezsim azonban hamarosan megbukott, a kopaszokkal szemben folytatott média hisztéria pedig hamar a visszájára fordult. Rengeteg korukbeli külvárosi srác, - akik nap, mint nap szembesültek a cigányok és az idegenek pofátlan viselkedésével - kezdett szimpatizálni velük. A skinhead együttesek újra rendszeresen koncertezhettek, ráadásul egyre nagyobb közönség előtt és az addig csak szűk körben ismert irányzat futótűzként terjedt a magyar fiatalok körében.

A következő években már több ezren öltöttek magukra bomberdzsekit és húztak acélbetétest az országban. A hazai futballhuliganizmus és a skinhead mozgalom a nyolcvanas évek végétől a kilencvenes évek közepéig sok átfedéssel, nagyjából párhuzamosan fejlődött. Ebből kifolyólag a hazai bőrfejűek egyre nagyobb számban jelentek meg a lelátókon a szárnyaikat bontogató szurkolói csoportokban, előbb a nagyobb fővárosi táborokban (Ferencváros, Újpest, Kispest), majd országosan is. Nem sokkal azelőtt, hogy az utolsó orosz katona is elhagyta volna hazánkat Záhonynál, volt egy nagy port felverő, skinheadekhez köthető botrány 1991 áprilisában. A mieink a szovjet válogatottat fogadták Európa-bajnoki selejtezőn a Népstadionban. A felfokozott hangulatú kilencven perc alatt folyamatosan zúgott a „Ruszkik haza!”, Ferencváros szurkoló kopaszok pedig az ellenfél játékosainak bosszantására a Harmadik Birodalom lobogóját bontottak ki a tribünön. Rendőrségi eljárás és nagy sajtóvisszhang lett a dologból.

1992-re tehető az első futball rock együttesek feltűnése a színen. Bár olyan skinhead bandák, mint az Egészséges Fejbőr és a Ballagó Idő már korábban is játszottak Fradi nótákat az első kimondottan huligán zenekar a Fehér Virágok gitárosa által alapított Csibészek volt, amit a Fejbőr, valamint Magozott Cseresznye tagok által életre hívott és rövidebb-hosszabb megszakításokkal ma is létező K-L Szektor követett. Ezek a csapatok ferencvárosi érzelműek voltak. Csupán két próbaszámot élt meg az első fénymásolással sokszorosított hazai futballhuligán fanzine, a Ferencváros Front Hools, amely a nemzetközi hírű magyar skinhead újság, a Pannon Bulldog kiadványaként jelent meg. Az első szám más lapokból átvett Fradi szurkolókkal kapcsolatos újságcikkek gyűjteménye volt, míg a másodikban már saját írások is szerepeltek. Egy, a fanzine elnevezésével megegyező című válogatás kazettát is kiadtak 1992 elején, amelynek egyik oldalán külföldi, a másikon pedig magyar skinhead zenekarok focival kapcsolatos dalai szerepeltek.

1992. január 11-én a Kőbánya-Kispest metróvégállomás felüljárójában egy illegálisan itt tartózkodó nigériai bevándorló leszúrt egy magyar srácot, a 16 éves Schönauer Pétert. A fiú meghalt. A gyilkosság helyszíne néhány napon belül zarándokhellyé vált. Gyertyák, virágok, falfirkák borították a Kökit. A tettest nem fogták el, a nyomozást pedig később megszűntették. A kilencvenes évek elejére már több mint 140 ezer bevándorló tartózkodott Magyarországon, ezek közül körülbelül 40 ezer illegálisan. A magyar fiatalok kénytelenek voltak nem csak hétvégén a stadionok környékén az egymás elleni csatákban, hanem az utcákon is a maguk kezébe venni a sorsukat. Elszaporodtak az idegenek, főleg színesbőrűek elleni támadások. Ebben az időszakban játszódik ez a valóságot a fikcióval keverő történet.

Sziva Balázs

Kovács Géza- „Minden hétvége háború” előrendelhető.

Várható megjelenés: március 16. Most 2100 Ft, OTP 11773401-11513692 (Buko Zsuzsanna). Európából kitiltva még rendelhető. Ára: 1700 Ft+300 Ft/postaköltség.

A 100 Zöld-Fehér történet és a Huligán Napló elfogyott. OTP 11773401-11513692 (Buko Zsuzsanna) Az utalási közlemény mellett ide is adják le minden esetben a postázási címüket: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Utolsó módosítás 2015. március 11. szerda, 18:35

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére