Az első huligán ütközet az olaszokkal.

m.k. - 2015. február 20. péntek, 07:54

Minden hétvége háború...


Első huligán ütközet az olaszokkal

Március elején jelenik meg Kovács Géza (Kucu) „Minden hétvége háború” című új könyve. Exkluzív részletek a FradiMobon.

III.

Z.-nek elege volt, már megint faszság miatt kapott idézést. De legalább a hivatalos irat szerint nem kellett Pécsre menni. Fischer góljával október 8-án végre győzelem Baranyában, drága diadal volt. A fakabátok október 23. előtt megint erőt demonstráltak, az egész Fradi tábort kiverték középről a pécsi szektorból. Csattogtak a gumibotok, ütöttek mindenkit ahol értek, állítólag egy elégetett vörös zászló miatt. Nem vörös volt az, csak egy piros-fekete helyi rongy, más kérdés, hogy lehet előtte a munkásmozgalmi lobogó alakult át Pécs zászlóvá. A barna bakancsos felnyírt hajú, az állóhely mögötti pénztárnál lett rosszul, majd önként átadta Z.-éknek a klub zászlaját.

A vérnyomása mielőtt leesett, majd feltört az orrából egy hirtelen Fradista mozdulat előzte meg. Mellette állótól papír zsebkendőt kért vérző orra törlésére, közben egyik kőbányai lány a pulcsija alá gyűrte a pécsi ajándékot. A rendőrök, önkéntesek, munkásőrök, ifjúgárdisták későn érkeztek, mindenkit felnyomtak a kerítésre és felírták. Z. gondolta ezért az idézés, nem tartotta komolynak a behívót, annak ellenére, hogy a pécsi meccs alkalmából négyszer igazoltatták, írták fel. Dokival és Hegyivel ezt megszokták, kora este a meccs, de már igazoltatták őket kétszer.

Őszi Budapest Ferencvárosban. Nem komoly ez a Közép-európai Kupa (KK), de akkor is nemzetközi meccs, az olasz 8. helyezettel. Jönnek a piros-kékek, állítólag olasz baloldaliak. Doki nézet utánuk, olasz ultra újságban Lenin illetve sarló és kalapács volt a drapijukon. Utálják a Laziot, Veronát, jó kapcsolatot építenek Atalantával, Livornoval, Pisával. Jöjjenek. …

Megdöbbenve hallgattuk Gazzát a Fradi Sörözőben. Sanyi céltudatos volt mindig, hiszen meccs előtt fent a borozóban kezdte. Nem törődött a sorrenddel, az alkohol bármikor jöhetett, ahogy bármelyikünknek. Bor vagy sör előbb, közben feles csak a harci kedvet emelte, a Vörös Hadsereget Moszváig kergettük volna, legalábbis úgy éreztük. Kibaszottul utáltuk a komcsikat, a nyárspolgárokat és egypárt rendszerüket. Polgárpukkasztó dolgokat műveltünk, de így is sírtunk a röhögéstől Gazza pofátlanságán. Jó szokásához híven meccs előtt felkéredzkedett egy stadion körül portyázó lovas rendőr mögé. Természetesen megtagadta a yard ezt a szolgáltatást, így a kardjához nyúlkáló díszfaszt a bordó bomberos Sanyi elküldte a kommunista kurva anyjába. Ez a hang, bátorság, lámpás volt az omladozó rezsimben. Mi Fradisták voltunk a legbátrabbak az utcán, az úgynevezett Kádár-féle szocializmus sírásói.

Eszébe sem jutott senkinek védenie az MSZMP-t. Ellenségeink voltak, ahogy az oroszok vagy a vörös olaszok, állítólag vagy 100-an jöttek. Fiatalgyerek Z. a József Attila lakótelepről azt mesélte, hogy az Ecseri aluljáróban rájuk támadtak hétvégén a négerek meccs után. A feketék mindenkit skinheadnek látnak és a magyarnak nevezett tv-ben egyre jobban szabad kezet kapnak. A Kék Fényben is csak bátorítják őket, az 1988. októberi első skinhead per ítéletével tele a sajtó. Az idegennek mindent lehet, miközben toleranciára tanítanának minket, hogy az idegen, a más mennyire szép.

Ennek ellenére 11 fehér fut ki zöld fehérben. Ferencváros: Józsa -- Vaszil, Pintér, Keller -- Nagy Zs., Limperger, Topor, Vajda Zs. -- Fischer, Dzurják, Dukon. A szünetben 3-1 vezetnek az olaszok, így esélyünk sincs. Az ülőhelyen helyet foglaló olaszok tombolnak, ünnepelnek. A kapu mögötti állóhelyről egyre közelebb vagyunk hozzájuk. A nyugdíjas jegyszedőket kicselezzük, nem vagyunk messze a fatyúktól. Fischer 11-est rúg, 2-3, de kiesünk most már biztos. Ki a faszt érdekel az eredmény? A győzelmet máshogy is el lehet érni. Az olaszokra 4-5 rendőr vigyáz, ők is felülről sasolnak. Várjuk a meccs végét- vagyunk vagy 15-20-an- hogy rájuk vethessük magunkat. Lassan menni kell, kinéztük őket, ha elrakják sálaikat, akkor is meglesznek. Közben még egy 11-es, 3-3, de nem tudunk örülni, nincs minek, meg minket jobban érdekelnek a digók. Végre vége.

A B közép ünnepel, mi meg a boldog olaszokra épültünk. Megyünk kifele, a lépcsőkön lépkedünk az ülőhelyen, ők meg szintén szemben jönnek. Röhögünk. Vészjósló percek, a vérnyomásod ilyenkor emelkedik, a kezed a zsebedben ökölben, a magabiztosság fél győzelem. Többen vannak, de mi itthon. Nyugdíjasok mögött lépkedünk, érezzük másodpercek vannak a verekedésig. És végre. Támad a Ferencváros! Az olaszok nagyobb része az utcán, de nem bírunk magunkkal. Neki esünk a hátvéd alakulatuknak, zúgnak a pofonok. A sárgamellényes biztonságiak ránk mozdulnak, de ők is elsöpörve. T. telibe veri egyik nagypofájú secust, így visszatorpannak. Egy menekülő olasz felborítja télak közben a biztonsági párját, pedig csak utána rúgtam. Sikítás, hangzavar, jajveszékelés tölti be a Franzstadti estét, ez a legszebb nekünk. Az utcán alakulnak ki a párok, zúgnak az öklösök, kemény ellenállásba ütközünk a stadion előtt. A felüljáró alul kivágtató lovasszázad a tábort tartja vissza, a rendőrök a Nagyvárad tere fele támadnak. Nekünk meg hozsanna van. A fiatal Z. felborul előttem, betalált egy olasz jobbcsapott nála. Jobbal ő is üt, de nem éri el a bolognait. A lendületét vesztő itáliai egy másik Fradista teríti le, kétszer is talál a duplázó jobbos. Nincs időnk gondolkodni, tatabányai spanommal ütünk mindenkit, akit nem ismerünk. Csak olaszok, ha nem, akkor tévedtünk. Nem magyarul szitkozódnak, fenyegetőznek, így jó helyen járunk. Egy szőke napszemüveges nő veszettül cirkuszol, valamelyik harcostársunk megtalálta a barátját. Fölötte siránkozik. „Takarodj a v…s picsába”, hallom Gazza kedélyes üdvözletét, miközben marokba vigaszul a farkát kínálja.

A József Attila lakótelepiek kőkeményen harcolnak. Visszaforduló lovas rendőrökbe botlunk, miközben a kőhajigáló szutykok minket is dobálnak. Eközben kardlapok elől hajolgatunk. Az úttest és a felüljáró alja is harctérré válik, próbálunk a rendőrségi tartalékon átvágni, a Pénzverde, majd a liget fele. A harctéren, mindenki-mindenki ellen, elgurult az egyenruhások gyógyszere, kőkeményen vernek mindenkit. Könnygáz a levegőben vadítja az ágaskodó lovakat. A gumibottal fejre ütés olyan természetes, mintha kötelező lenne, a rendőrkutyákon már nincs szájkosár. Nagy nehezen átérünk, pár kóbor sérülés rajtunk, de ideje, hogy sört kérjünk. Italozva nézzük a további értelmetlen erőfitogtatást és rendőrségi cirkuszt. Pár perc alatt győztünk, 15-20 olasz elcsúszott.

Október 20-án Modenában 5-2-re kaptunk ki az első meccsen az olaszoktól úgy, hogy a 86. percben még 3-2 volt és két óriási helyzetünk volt az egyenlítésre. Így a budapesti 3-3 után, továbbjutott 8-5-el a Bologna. De az utcán mi győztünk! K.O.-val.


(Részlet a „Minden hétvége háború”című könyvből.)

Kovács Géza „Minden hétvége háború” előrendelhető.

Várható megjelenés: március 10-15. Az első 100 darab postázással 2100 Ft, OTP 11773401-11513692 (Buko Zsuzsanna).

Európából kitiltva még rendelhető. Ára: 1700 Ft+300 Ft/postaköltség.

A 100 Zöld-Fehér történet még korlátozott számban kapható! Ára: 1500 Ft+300 Ft/ postaköltség könyvenként.

A Huligán Napló elfogyott. OTP 11773401-11513692 (Buko Zsuzsanna)

Az utalási közlemény mellett ide is adják le minden esetben a postázási címüket: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.Utolsó módosítás 2015. február 20. péntek, 17:23

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére