Egy nap a pokolban! Lengyel-Orosz harcok!

ggolyo - 2012. június 27. szerda, 20:51

Varsóban voltunk... Beszámoló EB2012!

Már a sorsoláskor elterveztük, hogy kimegyünk az EB-re egy csoportmeccset megnézni.
Mivel itt van a közelben és a lengyel testvéreinkkel is jó a viszony,így minden adott volt egy jó buli megszervezéséhez amely tapasztalatszerző körút is egyben.
Az ír-horvát meccset választottuk ki,de sajnos az élet közbeszólt,így otthon néztük a tv-ben és a híradóban az eseményeket,mint később kiderült nem lett volna rossz választás...
Ekkor fogalmazódott meg a gondolat, menjünk ki a lengyel-orosz meccsre.Olvasva a kinti fórumokat és hallva a híreket az előkészületekről,mind lengyel mind pedig orosz oldalon,rögtön tudtuk hogy ott a helyünk,mert talán ez a meccs az, ami a legeslegjobban várt mérkőzés, mármint huligán szempontból!

Egy-két telefon után belelkesülve,de sebtében meg is szerveztük a dolgokat.
Hamar összeszedtük a megfelelő embereket, akikkel érdemes nekivágni egy ilyen túrának.
Három GM és két 16-os taggal elindultunk Varsó felé. Simának nem nevezhető az indulásunk,hála a Szlovákiánál idősebb autónak.De elindultunk,igaz első rendszám nélkül és csak két személyivel...
Ehhez képest simának mondható a megérkezés, éjfélkor indultunk , 11 előtt érkeztünk...
Varsó előtt felvettük a kapcsolatot kint tartózkodó UG-s és Baltykos haverokkal.
Megbeszéltük a stadionnál találkozunk és onnan elvisznek egy szállásra, amit a Baltykosok bocsátottak a rendelkezésünkre.
Ez úton is köszönjük nekik.
Az első szitu már meg is volt amikor leparkoltunk.sikerült az oroszok felőli oldalon megállni,egyből jött 3 bajkeverő orosz forma akik meg is kérdezték kik vagyunk.
Lengyelnek néztek.
A ruszki ökölbe szorított kézzel állt és így próbált meg velünk beszélgetni,mondtuk nekik magyarok vagyunk.Mivel levágták,hogy nem holmi hülyegyerekkekel állnak szemben és itt a kölcsönkenyér visszajár mentalitás van,no meg 3-an is voltak 5-ünk ellen, jobbnak látták ha elvonulnak karattyolva valamit...

Miután a találkozás megtörtént és a szálláson is berendezkedtünk, elindultunk visszafelé a városba hogy megnézzük Varsót és a nevezetességeit. Sietnünk kellett ,mert már vártak minket a Legia kocsmájában a lengyel,elsősorban Legias és Baltykos "kollégák". Azonban mielőtt elindultunk a lengyel barátaink felhívták a figyelmet arra hogy semmiféle Fradi feliratú,vagy címeres pólót,felsőt ne vegyünk fel ,mert a rendőrök ismerik ezeket és rögtön elvisznek minket, tudják hogy a Ferencváros név "egyenlő" a huligánnal és azt,hogy biztos bajkeverők vagyunk.

Elsőnek a Legia Warsava stadionjához mentünk (ahonnan időközben már elmentek a "lengyel kollégák" mert a rendőrség zaklatni kezdte őket és így több kisebb csoportra váltak) ami nagyon szép stadion...
Sajnos hozzá fogható sincs Magyarországon.Félelmetes lehet amikor meccset rendeznek benne.

A stadion parkolójába leraktuk a kocsikat és gyalog vágtunk neki hogy megcsodáljuk a város szépségeit.
Varsó elég különös, de szép város.
A városban tisztaság van,persze látszik a keleti stílus.
Érdekes volt látni hogy Varsóban a hajléktalanokat foglalkoztatja a város azzal hogy összeszedetik velük a szemetet, ezért pénzt kapnak,meleg ételt,ruhát meg egyebeket.
Itthon is bevezethető lehetne ez a példa...
Széles parkok és széles utak mindenfelé.
Eléggé centralizált a város ezért a közlekedés sem bonyolult és hamar felismeri magát az ember ha odafigyel egy kicsit.

Először pár Legiassal és Baltykos vendéglátónkkal mászkáltunk a városban.
Ekkor már a stadiont és a fan zonát összekötő úton elég szép számban gyülekeztek a szurkolók.
Oroszok,lengyelek vegyesen,bár kétség kívül nagyságrendekkel több a lengyel.
Na persze a mások szórakozását elrontó rendőrök is szép számmal álltak.
Olyan 400-500 közé tenném a létszámukat,az autóik ablakain rácsok,kezükben puska,látszik jól felszereltek és ugrásra készek.
Már előzőleg is voltak összecsapások,nem is egy, de mivel ezek szervezett huligánakciók voltak a turisták és a rendbontó rendőrök ezekről lemaradtak. Pedig egy-némelyik elég komolyra sikeredett.

Pár fiatal Legias csatlakozott hozzánk,akik semmiben nem különböztek a mi fiataljainktól.
A rendőröket néha ugyanúgy "behalucinálták", mint mi szoktuk,meg egy kis magyaros tökölést és láttunk rajtuk.
De azt lehetett látni rajtuk,komolyan veszik a dolgokat.
Megtudtuk tőlük, hogy az ilyen komolyabb meccsek alkalmával sem alkoholt, sem mást(egyéb tudatmódosító..) nem szabad fogyasztani és ezt az íratlan szabályt mind be is tartják...

Még kb 1 órát mászkáltunk a városban,de egy két pofont leszámítva nem nagyon volt semmi.
Lengyel huligánok nem álltak össze,nem volt egységes nagy létszámú brigád,de mint kiderült a rendőrök miatt volt ez így. Utólag megtudtuk, ott már a nagyobb összeállást is büntetik és elviszik az embereket érte,valami tiltott gyülekezés címen.......
Mint nálunk a kommunizmusban!

Viszont kisebb csoportokban elég sok brigád volt.
Általában 5 és 20 fő közé tehető csoportokban voltak a lengyel kollégák.
Mivel Lengyelországban a válogatott meccs napján nem lehet rajtad semmi "klubcucc", ezért számunkra egy idő után vicces volt,ahogyan egymást méregették a különböző lengyel társaságok.
Vajon ki lehet a másik csoportban? Minket is elég rendesen méregettek, ahogy kb. 10-15 fővel vonultunk köztük.
Aztán az idő múlásával egyre több és több ember jött,ekkor már a lengyel brigádok is kezdek kicsit "összébb húzódni",de meg is volt az okuk rá, mert bizony elég kemény orosz arcok és formák kerültek elő a szemben lévő oldalon.
Az oroszok is hasonló stílusban nyomták, 6-20 fős kis csoportokban, de egymáshoz közel.
Voltak kemény társaságok, akiken látszott,hogy nem ma kezdték mókát és most is arra készülnek.
A lengyelek (gondolom szövetségenként) beálltak kb 50-60 fős brigádokba.Legia,Gdanks,Korona Kielce,meg a Baltyk-Katowice kettős akik elég jó társaságot mutattak.
Velük mozogtunk és bizony nem egy oroszt "megkérdeztek", sőt volt egy olyan kis utca,ahol az összes oroszt "megkérdezték".
Ekkor elkezdődtek az összecsapások. A lengyelek (köztük mi is) ezekben a kisebb csoportokban rámentek az oroszokra akik viszont elég keményen állták a sarat,ráadásul összeálltak . Kiéleződött a lengyel fölény,de szégyenbe nem maradtak az oroszok, sőt néhány lengyel huligán elég sokat kapott,amikor elkapta az orosz medve őket.
A rendőrök profin közbeléptek mindenhol és pillanatok alatt szétválasztották a küzdő feleket.
Persze egy-két fülest a rendőrök is bekaptak a nagy rendrakás közben.
Próbálták kiszorítani minket arról a részről ahol az oroszok is voltak,de ekkorra már beindult a henger és kezdett elszabadulni a pokol.
A lengyelek belátták nem férnek az oroszok közelébe,ezért inkább ellenséget váltottunk és ekkor elkezdődött egy kb 9-10 órás háború a rendőrökkel.
Eleinte csak kisebb összecsapások voltak,melyre akkor még tudatlanul azt hittük elhűlnek a komoly rendőri jelenlét miatt.
De az idő múlásával egyre erősödött a harc.
Jó volt nézni hogy ott a sima szurkolók is hamar a huligánok mellé álltak és így már egy egész komoly tömeg állt szembe a karhatalommal. Korra ,nemre való tekintet nélkül gyűlölik a rendőrséget,mindenki és bizony ezt ki is mutatják.

A rendőrség viszont nem úgy működött mint nálunk.
A készenlétisek összecsaptak a szurkolókkal,de nem üldözték őket a világ végégig.
Erre a feladatra ott volt egy civil rendőrökből álló kb 40-50 fős társaság,akik rámentek az emberre 8-an 10-en és összeverve kiemelték és elvitték a szurkolókat.
Rettentő rohadékok voltak,viperával törték szét az embereket.
Viszont el kell mondani,hogy rohadékságukkal csak a tökösségük vetekedett.Szinte minden elvitelnél ellenállásba ütköztek,kaptak elég rendesen,volt nem egy amelyik borult is,de utána is folytatta munkáját.Lehet valami speciális droggal készültek...
Amúgy akit értek vittek,kinéztek valakit,és annak annyi volt. Na ebben hasonlítanak a magyar rendőrökre, viszik az ártatlant is...
(Egyik ismerősünk is így járt pórul).

A csata áterjedt a fan zónához,ahol már hatalmas tömeg volt, akik szembefordultak a rendőrökkel.
Itt már vízágyútól kezdve minden volt amit el tudtok képzelni. Ez a csata kb 20percig tartott és igen élvezetes volt számunkra olyan akciók voltak,mint itthon 2006-ban. Ennél a csatánál találkoztunk fehérvári és diósgyőri srácokkal is.
A rendőrök nem nagyon sajnálták a gumilövedéket,mert percenként eleresztettek egy sorozatot,de ettől függetlenül jó párszor meghátrálásra kényszerítettük őket a folyamatos dobálással.
Másodpercenként 20-30 üveg ,kő vagy egyéb tárgy(görögtűz, hang gránát) repült feléjük, amit képtelenek voltak kivédeni,és hátrálniuk kellett. Oldalról bevetettek egy újabb osztagnyi rendőrt és meg egy vízágyút amivel próbáltak kiszorítani a fan zone elöl minket,de nem sok sikerrel.
Ennél az ütközetnél tovább mélyítettük a magyar-lengyel barátságot azzal,hogy egy lengyel "kollégának" segítettünk, aki odajött hozzánk. Először nem nagyon értettük mit akar,de hamar rájöttünk,hogy egy másik pólót kér tőlünk,tette ezt azért ,mert az ő pólója tiszta vér volt,és mert a rendőrök is keresték. El akart "tűnni " a rendőrök elöl,ehhez kellett a póló.

Kint többször is láttuk,hogy a balhék után sokan dobálták el a pólójukat és vettek fel másikat az azonosítás elkerülése érdekében.Egy kicsit beszélgettünk még vele,kérdezte honnan jöttünk,mondtuk Magyarország ,Ferencváros amire ö rögtön tudta kik vagyunk,már mondta is a hogy a Baltyk a barátunk,majd a végén hozzátette,hogy maximális tisztelet van felénk,már csak azért is mert rögtön segítettünk neki.
Visszatérve az eseményekre,itt egy kicsit normalizálódott a helyzet,mi is tovább sétálgattunk,de tudtuk itt még nincs vége. Sejtésünk be is igazolódott,mert a fan zone másik oldalán egy kisebb épület tetejére felmásztak a lengyelek,ahol görögtüzeket gyújtottak,mert kezdődött a mérkőzés. Egyszer csak a rendőrök elkezdték őket lerángatni,amire irtózatos dobálózás volt a válasz. Rögtön mi is arra vettük az irányt és hála az égnek részt vehettünk az aznapi lengyel-rendőr harc csúcspontját,ahol kb. másfél órán át tartott a dobálózás,verekedés, dobálta mindenki a rendőröket,minden irányból, mindennel. Brutális csata volt ez,nagy élmény volt,annak ellenére is,hogy itt lőttek ránk a puskások elég keményen.
Később is voltak igen komoly durva jelenetek de szerintem itt volt a legkomolyabb az ütközet.
Az elvitel egyre durvább és több lett,csak a szemünk láttára 80-100 embert vittek el.

Volt egy srác kb 20-25 év körüli,egy rövid gatya egy fekete póló és egy csuklya volt rajta.
A gyereket az első összecsapásoknál is láttam és többször is napközben a harcok során.
Legutoljára a meccs vége előtt pár perccel(tehát nem vitték el:).
A srác egész nap a rendőröket hajtotta,ilyet nem láttam még,mindezt 9-10 órán keresztül.
Jó kondiban van...

A buli gyakorlatilag a meccs végéig kitartott,folyamatosan ment a kiszorítósdi,aztán a vége felé a rendőrök feladták.
A sípszóval nem csak a meccset,hanem a balhét is lefújták.
A meccs vége előtt pár perccel összeszedték magukat a rendőrök és elmentek.
Nem vállalták be a harcot a fan zonából kiáramló tömeggel a sötétben.
Jobbnak látták,ha visszavonulnak és hagyják a tömeget nyugodtan ünnepelve elmenni.
Az eredmény kb 180 letartóztatott lett,és ez mindent elmond.

A meccs végeztével visszasétáltunk a stadion felé és a kiáramló tömeget néztük,orosz elvétve és azok is inkább csak családok.
Néha 1-2 huligánforma megjelenik,de a lengyel tömegben elvész.
Még nézelődtünk egy darabig,egy-két kisebb összetűzés a rendőrökkel még előfordult,de különösebb esemény nem történt.
Fél óra alatt csak 1x lőttek gumilövedékkel,tehát lengyel szinten itt már meghalt a buli:)

Mint megtudtuk, később még két komolyabb és több kisebb összecsapás volt a lengyelek és az orosz szurkolók között,de ezeket már összeszokott lengyel társaságok szervezték,ezért mi nem is tudtunk róla.
Persze így is elég volt az amit láttunk.
Érdekes volt az ahogy a lengyel nép vagyis a civilek álltak a dologhoz.
A gumilövedékek és a szurkolók között simán elmentek öltönyös ügyvédek mobillal telefonálva,családok gyerekekkel babakocsit tolva..
Szimpatikus volt az ahogy a rendőr és szurkoló is segített a civileknek kijutni a "tömegből."
Amúgy meg teljesen közömbösek voltak,látszott az embereken nem először látnak ilyet.
Egy fél óra álldogálás után visszaindultunk a kocsikhoz és mentünk a szállásra aludni(jó páran közülünk 2 napja nem aludtak) útközben pedig megbeszéltük az újonnan szerzett tapasztalatokat és élményeket.

Azt kell mondjam a lengyelek és közöttünk sok hasonlóság van,öltözködésbe és mentalitásban is.
pl ők is tökölnek és erre-arra szitukat játszanak,csak egy különbséggel,hogy vezényszavakat használnak ami alapján mindenki tudja mit kell csinálni abban a pillanatban.
Ebben és a szervezettségben messze előttünk járnak.
Hang gránát rengeteg volt náluk, szerintem minden lengyel szurkoló még a nők is egy reklámszatyorral hoztak.
Gyakorlatilag volt olyan hogy órákon keresztül csak ezeknek a szaroknak a robbanását lehetett hallani amik a rendőrök mellett robbannak.

Az ír meccsen látott horvát szabadításnak minden verzióját láttuk élőben.
-volt olyan,hogy a rendőrök elvitték.
-megpróbált kiszabadulni nem sikerült,
-megpróbálta sikerült,
-megpróbálták kiszabadítani nem sikerült,
-megpróbálták kiszabadítani sikerült,
-megpróbálták kiszabadítani sikerült de elvitték a szabadítót,
-megpróbálták nem sikerült és elvitték a szabadítókat is.

Összegezve, nem bántam meg a túrát.Sajnálom,hogy nem láthatták többen ezt mert igen érdekes és tanulságos volt,és sokan tanulhattak volna a látottakból. Olyanok,akik itthon sztárnak hiszik magukat és azt kiabálják,hogy "huligensz", ott látták volna,hogy ez nagyon kevés, még messze nem az,mint amit ordibálnak!


Utolsó módosítás 2012. szeptember 18. kedd, 10:13

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva