Belgrádban jártunk.

ggolyo - 2012. április 30. hétfő, 07:53

Újra összetalálkozott a két rác óriás, ezúttal a Kupa elődöntőjében randevúztak a felek.


Az elmúlt 3-4 derbin részt vettünk, most is hivatalosak voltunk a mérkőzésre. Sokan kérdezik a haverok közül, hogy miért pont egy szerb derbit erőltetem. A válasz egyszerű egy szerb derbit meg kell tapasztalni, át kell élni és értelmetlenné válik a kérdés. Valamint nem mindenki váltotta ki a szurkolói kártyát és az így felgyülemlett meccshiányt is valahogyan orvosolni kell.Az első mérkőzést a Marakanában rendezték, ahol a Zvezda hazai pályán 2:0-ra megverte a Partizan Belgrád együttesét. Az első mérkőzésen, ahol szintén jelen voltunk nagy meglepetésre hosszú évek után a Crvena Zvezdának sikerült legyőzni az ősi riválisát, így közelebb kerültek ahhoz, hogy ők játsszák a Szerb Kupa döntőjét.

Tudni illik sok probléma jelent meg a Partizan csoportja, a Grobari háza táján. Két szekcióra szakadt a kanyar. Van az ALCATRAZ vezette Jug és megjelent a KITILTOTTAK brigádja.

A történet nem egyszerű. Egy helyi srác beszámolója szerint nagyon jól működött a kanyar pár éve, de ahogy kiiktattak 3-4 vezetőt(Alcz) aki tényleg jól csinálták, onnan valami megváltozott, új arcok léptek a vezető pozíciókba és rossz irányba vitték a kanyart, ez eredményezte ezt a szakadást, ennek hatására ma az elégedetlenek vannak vagy 600-700-an, a kanyar pedig lecsökkent 1000-1500 főre, és még legalább 1000 ember nem jár a kialakult szituáció miatt. Ami Belgrádban folyik az már nem normális kategória(az ellen lakására járnak mindkettő oldalról, kocsi felgyújtás, szülők fenyegetése, fegyverek… a legutolsó eset a kitiltottak követték el, PFC stadion éttermében volt egy buli, azt hitték hogy egy Alcz tag tarja, kipattantak 2 kocsiból, ütőkkel szétzúzták a bulit, nekik most van a tárgyalásuk.) E közben a rendőrség lecsukott 4-5 Alcz fiatalt, és 7-8 “Kitiltott” vezetőt. Minden város megosztott, ki ide ki oda jár, egy valami biztos, ebből talán még erősebben fog kijönni a grobari hiszen így mindkettő brigád készül folyamatosan. Cimborám szerint aki UZAS tag(szabadkai brigád) csak idő kérdése, hogy mikor lesz hatalomátvétel, hiszen a kitiltott csoportok mind fiatalok, belgrádiak, erőszakot kedvelik, így egy kis huligán uniót alkotnak, együtt mennek mindenhova, meccs előtt gyülekeznek, majd odasétálnak a helyszínekre, mindenki fekete ruhába, van egy hatása…

A táboron belüli rivalizálás azóta már ember életet is követelt... A Kitiltottak egyik tagját pár hónappal ezelőtt lelőtték, a srác 20 éves volt.

De térjünk vissza a kupameccsre...Négyen indultunk neki Nándorfehérvárnak, 3-4 órás autóút után meg is érkeztünk a Stadionhoz. Először az akkreditációt intéztem el, ami nagyon korrekt módon zajlik a déli szomszédunknál. A több mint 200 újságíró között találtam magam. Bemegyek a székházba, fel az irodába a falon csapat emblémája mellett elengedhetetlen tartozék a szerb címer valamint egy ortodox keresztény ikon. Emberünk asztalra feltett lábakkal üdvözöl, és már nyújtja is át részemre a belépőmet. A többiek sem járnak rosszul, nem kell mélyen a zsebbe nyúlniuk. A derbire a legdrágább jegy kb 700 Dinár, ami 2000 Ft. Az odavágó előtti két Zvezda mérkőzésre például ingyen mehettek be a szurkolók. Meg is látszott a nézőszámon. 40000 felett volt mindkét meccs látogatottsága. Bemelegítésnek mindig a két stadion közti sikátoros pecsenyést választjuk, ahol szinte fillérekből tele esszük magunkat. Hamisítatlan balkáni érzés. A Marakanában nem lehet kihagyni a Delije shopot. A szurkolói ajándékbolt a stadionban helyezkedik el. Már a kirakatban „KOSZOVÓ SZERBIA!” jelmondatú póló fogad. Próbáljuk elképzelni ezt a dolgot, mondjuk, az Üllői úton egy VESSZEN TRIANON formájában. Utópia! Ezek a dolgok apróságok, de milyen nagyszerűek… Nagyon igényes termékeket lehet találni az üzletben. A bevételt általában a meccsek koreójára szokták fordítani. Majd a várba baktattunk el szegedi barátunk kalauzolásával, ahol egy tábla őrzi Hunyadi Jánosék hőstettét. Átvágtunk az ALCATRAZ fenségterületén is, megmutatta Oti barátunk azt a minaretet, amit a szurkolók nem tudtak elviselni és inkább felgyújtottak. Azóta kicsit komolyabban őrzik a szervek. A házak falain mindenhol ALCZ graffiti, vagy Szabadságot a Grobaroknak jelszó. Több helyen Al Capone kacsint ránk.
Belgrád egyik érdekessége, hogy a két stadion kb. 500 méterre van egymástól. Régebben a vendégszurkolók átvonultak az "ellenhez" és brutális összecsapások voltak, manapság már ezt nem engedik meg a rendőrök.

Az utcán már órákkal a mérkőzés előtt nagy tömeg volt, a drukkerek jegyeket vásároltak, tömött büfék mindenhol. Ruházat alapján sem lehet azt mondani, hogy a külföldi dolgokat majmolnák, inkább a saját szurkolói öltözékeiket viselik, rengeteg melegítős forma rohangált. Számomra nagyon imponáló dolog volt, hogy a piros-fehér és a fekete-fehér sálas szurkolók egymás mellett mászkáltak ide-oda. Nem volt semmi incidens az úgynevezett egyszerű szurkolók között. Delije ruhákat viselő arcokat nem bántották a Grobari hoolok. Meg van a szurkolói kultúrája is a szerbeknél, persze az más kérdés, hogy ha brigádok találkoznak, akkor ott nem egy pofonig mennek a harcok.

A mérkőzést egy kis nézeteltérés előzte meg:

A Grobari 40+ nevű csoportja -Veteránokból, 40 év feletti arcokból álló társulat, kb 100 fővel - összebarátkozott a Curva Sud Milano vezetőivel, és a Milan -Barcelona BL mérkőzésre meghívást kaptak a San Siro-ba, hogy segítsenek elkészíteni és megtervezni a Milan koreóját.
Ez már önmagában kiverte a biztosítékot a szerb lelátókon, mondván, hogy a Grobari sohasem a koreokról volt híres és nekik amúgy is csak a PAOK és a CSKA Moszkva a barátjuk.
A 40+ azonban 19-re lapot kért és meghívták erre a mérkőzésre a taljánokat. A többi csoporttal azonban “elfelejtettek” egyeztetni erről, akik viszont nem nézték jó szemmel az olaszok megjelenését a kanyarban, ezért megtámadták őket, amiből nagy káosz keletkezett a kanyarban. Többi olaszt sérülésekkel szállítottak kórházba.

Ez az incidens a mérkőzés előtt 1 órával történt kb. Fogalmunk sem volt a helyszínen, hogy mi a szitu csak másnap szembesültünk az okairól.

A vendégek többször “Partizan Vaffanculo” rigmussal cukkolták a fekete-fehéreket, és több kiírásban összefoglalták a véleményüket a Partizanosok kapcsolatáról. Pár perccel később a Delije pár maszkos huligánja ugrált be a pályára és a közelben tartózkodó tűzoltókat dobálták meg mindenféle tárgyakkal.
Kezdésre a stadion majdnem teljesen megtelt, közte körülbelül 10 000 vendégszurkolóval, akik közül a tribünökre is jutott néhány száz. Természetesen a hazai tábor kitiltottak része is a tribünre került, közvetlenül a hazai kanyarhoz, közöttük azonban rohamrendőrök álltak. Többször egymást szidta a két Grobaris brigád, érdekes volt, mert jószerivel három szurkoló tábor volt a mérkőzésen. A szurkolók 90-95 százaléka együtt él a szurkolással, fej feletti tapsolás, dalok egyszerre robbannak. Nem kell külön kérvényt benyújtani, hogy biztassák a csapatukat. Az egyik képen látható kisgyerek, aki tüzet fogott a kezében mindössze 8 éves volt. Ha piróval elkapnak a rácoknál, akkor azt 20-30 napos elzárással büntetik.

A csapatok bevonulásakor a zvezdások egy egész kanyaros élőképet mutattak be, melynek keretében kis zászlókból a szerb zászlót, illetve saját csapatuk piros-fehér színét rakták ki. A hazaiak eközben fergeteges szurkolással próbálták góllövésre ösztökélni kedvenceiket, melyet a 30. percben egy pirotechnikai bemutatóval bolondítottak meg. A mérkőzés a Zvezda szemszögéből alakult jobban, így a vezetést is sikerült megszerezniük, melynek hatására közel 100 vendégszurkoló beugrott a futópályára, hogy ott ünnepeljék csapatukkal a gólt. Emiatt rohamrendőrök rohantak be hozzájuk, akik visszaterelték a lelátóra a szurkolókat mindenféle erőszak nélkül, ami számunkra elég meglepő volt. Ha netán elkezdték volna csépelni az örömükben beugráló drukkereket, ott nagy káosz alakulhatott volna, mert akkor mindkét tábort csak magukra haragították volna a kékek.

Nem sokkal később a vendégek újabb gólt lőttek, minek hatására újra megismétlődött ez a jelenet, azzal a különbséggel, hogy most már bent álltak a rendőrök a pálya szélén, a szurkolók pedig közöttük rohangáltak. Természetesen a rendőrök részéről ezúttal is elmaradt az erőszak, így a szurkolók is visszamásztak a lelátóra a rövid kis ünneplés után. Prosinecskiéket, a Zvezda kispadját hanggránáttal kínálták meg közben. Prosinecski a horvát legenda, aki a Zvezda vezetőedzője, van is egy dal róla: "Te vagy a Zvezda csetnikje" /http://hu.wikipedia.org/wiki/Csetnik)
Két győzelemmel jutott a kupadöntőbe a Crvena Zvezda, ahol nagy meglepetésre nem az esélyesebbnek tartott Vojvodina lesz az ellenfele, hanem az Újvidéken 1-0-ra győző Borac Csacsak.

További képek és videók az Ultras Liberin.

Utolsó módosítás 2012. szeptember 18. kedd, 10:16

Copyright (C) 2010 FradiMob.hu - | Minden jog fenntartva